Nieuw camouflagepatroon voor Defensie
25 juli 2012 om 13:17
Even een kort bericht voor iedereen die benieuwd is naar het nieuwe camouflagepatroon dat wordt ontwikkeld door Defensie in samenwerking met TNO.
Op 17 juni 2011 werd in Harskamp tijdens de Bartelsbeker een prototype van een nieuw uniform gepresenteerd. Dit prototype was uitgevoerd in het door TNO en het Joint Kenniscentrum Militair & Uitrusting (JKC M&U) ontwikkelde 'Netherlands Fractal Pattern' camouflagepatroon. Dit is een digitaal camouflagepatroon wat is ontworpen met behulp van zogenaamde 'fractals'. Het uniform zelf is gefabriceerd door NFM, in hetzelfde model als hun NFM GARM productlijn, en uit dezelfde stof: Defender M van het Nederlandse bedrijf TenCate, dat vlamvertragende eigenschappen heeft.
Het onderzoek naar een nieuw camouflagepatroon is echter al veel langer bezig, het Netherlands Fractal Pattern patroon was al in 2009 te zien op de Landmachtdagen. Opvallend is dat er toen nog meerdere variaties getoond werden, kennelijk was men er nog niet helemaal uit hoe groot de stipjes moesten worden.
Ondanks dit alles is nog niet zeker of dit camouflagepatroon daadwerkelijk zal worden ingevoerd. Van het JKC M&U hebben wij begrepen dat het camouflagepatroon eerst zal moeten worden goedgekeurd door de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp. Hij bepaalt, samen met zijn ondercommandanten, of het in deze tijd van bezuinigingen wenselijk is om geld te steken in de overstap op een nieuw camouflagepatroon. Mocht het patroon worden goedgekeurd dan lijkt er een einde te komen aan de verschillen in camouflage tussen de Landmacht en het Korps Mariniers: wij verwachten dat alle krijgsmachtdelen uiteindelijk dezelfde camouflage zullen gaan gebruiken. Wel zal de camouflage waarschijnlijk gefaseerd worden ingevoerd.
Wanneer het patroon is goedgekeurd zullen we waarschijnlijk meer informatie kunnen vermelden.
Hierboven: Prototype van het nieuwe gevechtstenue
in het bos.
Hieronder: verschillende prototypen op de Landmachtdagen in 2009 laten zien dat er geexperimenteerd is met
verschillende groottes voor de stipjes. Het lijkt erop dat het de linkerversie (de broek) is geworden.